+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Fitten az irodában

Az ülőmunka, főként, ha egész nap számítógépen dolgozunk, óriási terhet ró a szervezetre. Belemélyedve egy fontos projektbe vagy levelezésbe, órákig görcsösen, mereven tarthatjuk a testünket, ami előbb-utóbb fájdalomhoz is vezet. Segít, ha tudatosan rendezzük be az íróasztalt, odafigyelünk arra, hogyan ülünk, és naponta kétszer elvégzünk néhány egyszerű gyakorlatot.

Amikor hosszasan dolgozunk az irodában, az állandó ülés miatt romlik a láb és a medence vénás keringése, ezáltal nő a visszerek, a trombózis, az aranyerek kialakulásának veszélye. Mindemellett azok, akik hosszú távon ülőmunkát végeznek, gyakrabban szenvednek egyéb szív- és érrendszeri betegségekben, illetve nagyobb eséllyel tapasztalnak valamilyen anyagcsere-problémát (pl. cukorbetegség, elhízás). Hosszasan a számítógép előtt ülve érezhetjük, hogy elfárad a test, merevvé válik a nyak, a váll, jólesne megnyújtózni, sétálni. Ha nem foglalkozunk a szervezet első jelzéseivel, idővel fájdalom hívhatja fel a figyelmünket arra, hogy valami nincs rendben. Ráadásul gyakran más testrésznél lokalizálható a fájdalom, mint ahol a probléma forrása található, így például a váll vagy a felkar területén jelentkező kellemetlen érzés hátterében lehetnek nyaki eredetű, csípőfájdalom esetében pedig deréktáji bántalmak. Az első egyszerű lépés, amit az egészséges testtartásért tehetünk, hogy szemmagasságba állítjuk a monitort, kb. 45-50 centiméterre, egyenesen magunk elé. Ahhoz tehát, hogy kényelmesen dolgozhassunk, ne kelljen elfordulnunk, ezzel féloldalasan terhelve a testet. Ellenkező esetben túlterhelődhetnek a szalagok, kitüremkedhet a porckorong belső magja, súlyosabb esetben gerincsérv is kialakulhat. A széken ülve ügyeljünk rá, hogy a comb és a lábszár derékszöget zárjon be, a térdek kicsit lejjebb legyenek, mint a csípő, illetve a medencét ne toljuk hátra, maradjon semleges pozícióban.  

Mit tegyünk?

A szakember válaszol – Horváth Mária, gyógytornász

Ha minden órában 15 percet fitball labdán ülünk a gép előtt, azzal megerősíthetjük a tartóizmokat, a korong-és hengerpárna pedig csillapíthatja a derékfájdalmat. Fontos, hogy ezeken ülve is ügyelnünk kell a medence semleges pozíciójára, ugyanakkor remek lehetőség a medence előre - hátra billentésével a derék átmozgatására. Emellett néhány nagyon egyszerű gyakorlattal is felfrissíthetjük a testet. Ülve nyújtózzunk a karok magasba emelésével úgy, hogy felfelé vagy előre nézünk. Hajoljunk előre a széken, és érintsük meg a földet, nyújtózzunk így pár másodpercig. Végezzünk fejkörzést, anélkül, hogy a fejünket túlzottan hátra billentenénk, nyújtsuk meg oldalra is a nyakat. A vérkeringés fokozására pedig végezzünk pumpáló mozdulatot a lábfejjel, kétóránként szakítsuk meg a munkát egy rövid sétával. Állítsunk be a képernyőn felvillanó emlékeztetőt, hogy rendszeresen ellenőrizzük, helyes testtartásban ülünk-e. Egy gyógytornász egyéni konzultáció során segít elsajátítani azokat a személyre szabott gyakorlatokat, amelyeket nap, mint nap végezhetünk a helyes testtartásért.