+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Fájni fog? Naponta akár 8 órát is ülve töltünk

Egy tanulmány szerint az irodai dolgozók átlagosan napi 5 óra 40 percet töltenek ülve, ehhez jön az autóban, illetve a tévé előtt „leült” órák száma. Mindennek pedig fájdalmas következményei lehetnek.

Az iskolapadban kezdődik és az íróasztal mellett folytatódik: a helytelen tartás, az előregörnyedő ülés végigkísér egy életen át, s egyre több problémához vezet. A fájdalmas következmények sporttal – pl. Pilatessel, gerincjógával –, illetve gyógytornával elkerülhetőek. Utóbbi mozgásformáról azonban sokan hisszük, hogy csak orvosilag diagnosztizált problémák esetén érdemes gyakorolnunk.

„Fontosnak tartom, hogy megelőzzük a fájdalmakat, a mozgás beszűkülését, de ehhez az első tünetek megjelenésekor kell elkezdenünk a munkát” – mondja Horváth Mária, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum gyógytornász munkatársa – „A helytelen testtartás már gyerekkorban kialakul, az iskolapadban. Később az ülőmunka tovább mélyíti a problémát, meggyengülnek a törzs- és medencekörnyéki izmok. Fájdalmak jelennek meg a nyaki szakaszon, a derékban, a hátban, sokszor kisugároznak a végtagokra is.”

A gyógytorna célja megállítani a diszharmonikus folyamatokat, kezelni az asszimetriát, megelőzni, enyhíteni, megszüntetni a fájdalmat.
„A problémától függ, milyen módszert választunk, és tanítunk meg a páciensnek” - folytatja Mária – „Az is egyedi, mennyi idő szükséges a megfelelő változáshoz, de általában tíz alkalom után a betanult gyakorlatok otthon is végezhetőek. A valódi és tartós eredményhez legalább heti háromszori ismétlés, minimum 45-50 percnyi torna szükséges, majd később valamilyen szinten tartó sport.”

A hagyományos gerinctorna mellett nagyon hatékony a McKenzie módszer is. Ezt elsősorban olyan gerincbántalmakra alkalmazzák, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus probléma húzódik meg: becsípődés, nyomódás, lumbágó, isiász.

„Sajnos egyre gyakrabban találkozunk gerincsérvekkel is, de ha a tornával megtaláljuk a helyes irányt, lehet, hogy az illetőnek soha többé nem kell visszajönnie hozzánk. Az hogy ki, hogyan reagál a kezelésekre, teljesen egyedi. Egy-egy probléma akár rendszeresen is kiújulhat, vagy csak évek múlva ismétlődik meg. A lényeg, hogy megtanulhatóak a mozdulatok, melyek gyors enyhülést hoznak és segítenek elkerülni egy műtétet” – teszi hozzá a gyógytornász.

Tudta?

Ha a konzervatív kezelés ellenére sem mutatkozik javulás vagy neurológiai tünetek lépnek fel, akkor – idegsebész javaslata alapján – műtétre van szükség. A beavatkozás után a jól bevált gyógytornaprotokollokkal viszonylag gyorsan elérhető a teljes felépülés.