+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Ellenséges ételek?

Jót enni öröm. Feltéve, hogy az ember nem annak biztos tudatában falatozik, hogy perceken belül megérkezik a menetrendszerű rosszullét: puffadás, görcs, hasi diszkomfort érzet… A tüneteket komolyan kell venni, de a diagnózis felállítása nem is olyan egyszerű….

A hétköznapokban könnyen összemosódnak az ételallergia, az ételintolerancia, és az irritábilis bélszindróma, az IBS tünetei.

„A szervezet immunrendszere szinte mindig reagál egy táplálék fehérjével szemben, mert az idegen a számára. Egészséges emberekben ez a reakció nem „elhárító”, hanem „eltűrő”, „semleges” jellegű – és a táplálékfehérjék feldolgozásában van szerepe” – magyarázza Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász-, allergológus-, klinikai farmakológus-, immunológus orvosa.

„Akik azonban allergiára hajlamosak, illetve már jelentkezett is náluk valamilyen allergiás tünetegyüttes, esetleg erős dohányosok, rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak vagy erősen fűszeresen étkeznek, jobb ha tudják, hogy esetükben a gyomor- és a bélrendszer nyálkahártyája valószínűleg sérült, s ennek következménye lehet a helyi immunrendszer működés zavara. Ám a tünetek jelentkezését okozhatja egy hosszan elhúzódó fertőző betegség vagy korábban lezajlott máj- vagy hasnyálmirigy gyulladás is. Ilyenkor az ételallergia, egy átmeneti időszak után, akár magától is megszűnhet – fűzi hozzá az orvos.

Az intolerancia tünetei hasonlíthatnak az allergiáéra. A különbség az, hogy az intolerancia nem jár immunológiai-allergiás reakcióval, ezért az allergia vizsgálatok mindig negatív eredményt hoznak. Intolerancia reakció például a nagy adag kávé elfogyasztása után jelentkező erős szívdobogás, vagy a kínai konyha kedvelt ízfokozója, a glutamát által kiváltott kivörösödés, vérnyomás ingadozás, fejfájás, gyakori esetben a tejcukor bontó enzim hiányából következő „tejcukor érzékenység. Újabban azonban az intolerancia teszt megjelölést egyfajta immunreakció bizonyítására is használják, tehát minden esetben érdemes tisztázni, mit takar a megfogalmazás.

Hosszan fennálló tünetek esetén a részletesen megbeszélt kórtörténet segíthet azonosítani a tüneteket kiváltó táplálékot vagy összetevőt. Ha ez nem vezet eredményhez, vérvizsgálat és bőrpróba jelenti a következő lépést a diagnózishoz. Sajnos azonban gyakran még ez sem elég a pontosításhoz.

“Gyomorból és bélből vett minták szövettani elemzése közelebb vihet a megoldáshoz, ám általánosságban elmondható, hogy a témában egyetlen vizsgálati módszer sem 100 százalékosan eredményes. A pontosabb diagnózishoz mindig többféle vizsgáló módszert érdemes kombinálni" – teszi hozzá Dr. Nékám. Az orvos munkáját segíti a pontosan vezetett ételnapló, ám fontos, hogy közben ne tartsunk diétát, ne változtassunk életmódunkon, és a szokásos napi rutint folytassuk.

Tudta?

Magyarországon a leggyakrabban előforduló élelmiszer allergia a tejtermékekhez köthető. A sort ezután a tojás folytatja, majd a szója, és a gabonafehérjék következnek. Gyakran okoz problémát az alma, az őszibarack, egyes zöldségek, illetve a déligyümölcsök.

Bejelentkezés allergológiai, immunológiai illetve belgyógyászati vizsgálatokra

Telefonon: (+36)1-377-67-37
On-line: www.rendelo.drrose.hu