+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Életmentő lehet az éves anyajegyszűrés!

Még a strandszezon előtt ideális az időzítés arra, hogy megvizsgáltassuk anyajegyeinket bőrgyógyász szakorvossal. A szűrés mindössze húsz percet vesz igénybe, és fényt derít az esetleges rosszindulatú bőrelváltozásokra.

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy évente vegyünk részt anyajegyszűrésen, főként akkor, ha világos, érzékeny a bőrünk, ilyenkor ugyanis nagyobb a melanoma kialakulásának kockázata. A szűrővizsgálat azért különösen fontos, mert a bőrrák kezdeti stádiumban 100 százalékban gyógyítható. Tévhit, hogy ha gyakran bekenjünk magunkat erős fényvédő készítménnyel, az önmagában elegendő ahhoz, hogy megóvjuk bőrünket az esetleges rosszindulatú elváltozások kialakulásától, mert a bőr pigmentált felülete így is változhat a fény hatására. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését, de az esetek 80 százalékában elegendő a kézi dermatoszkópos vizsgálat. Amennyiben a bőr pigmentszerkezete indokolja, sor kerülhet szövettani elemzésre, majd ha szükséges, az érintett anyajegy(ek) eltávolítására is. Lehetőség van arra is, hogy a szakorvos számítógépen tárolt felvételek alapján évről évre nyomon kövesse anyajegyeink esetleges változásait, ez elsősorban akkor ajánlott, ha a családban előfordult már rosszindulatú daganatos betegség.

Mit tegyünk?
Az orvos válaszol - Dr. Földes Márta, bőrgyógyász szakorvos 

Az éves szűrővizsgálaton túl mindenképpen figyeljük anyajegyeinket, és forduljunk bőrgyógyászhoz, ha azt tapasztaljuk, hogy új anyajegyek jelentek meg a bőrön, illetve a már meglévő anyajegy külleme változik meg. Fontos jel, ha például az anyajegy színét, formáját, kiterjedését tekintve tapasztalunk különbséget, esetleg felszíne lesz egyenetlen, széle szabálytalanná válik, pigmentlábacskákat növeszt, viszketést, fájdalmat, kisebesedést okoz. A laikus számára a kiemelkedő, nagyobb anyajegyek tűnhetnek gyanúsnak, pedig gyakran a bőrfelszínbe belesimuló, kisebb méretűek okoznak bajt. A nagyobb anyajegyeket mindemellett azért érdemes eltávolíttatni, mert ezekbe gyakrabban beleakadhat a körmünk, ékszereink vagy a borotva, a fokozott irritáció pedig elindíthat rosszindulatú elváltozást. Amellett, hogy részt veszünk a szűrővizsgálaton, előzzük meg az ismétlődő leégést. Az UV-sugárzás káros hatásai ugyanis összeadódnak az életünk során, ez azt jelenti, hogy már egyetlen alkalom is kimutathatóan növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. A legerősebb UV-sugárzásban, vagyis 12 és 15 óra között még fényvédővel se menjünk napra, a túlzott napozást pedig még délelőtt és késő délután is kerüljük, csak úgy, mint a szoláriumozást. 

Érdemes még a nyár előtt felkeresni a szakrendelést, mert a bőrtípusnak megfelelően tanácsot adunk a fényvédők használatával kapcsolatban, továbbá a tavaszi hónapokban javasolt a megelőző beavatkozások elvégzése is, hogy a nyaralásra már nyomuk se legyen a gyanús pöttyöknek. De nem csak a kánikula előtt tanácsoljuk az anyajegyvizsgálatot, nincs szigorúan kötve sem évszakhoz, sem időjáráshoz, a rendszeres szűrés mindenkinél fontos. 

Évente legalább egyszer érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni, de akinek nagyszámú, szabálytalan formájú és pigmentációjú anyajegye van, annak félévente is ajánlott.