+36 1 377 6737 Időpont foglalás

El lehet sajátítani a biztonságtudatot

A pozitív szülésélményhez a megfelelő felkészítés vezet

A természeti népek azért tudnak “jól szülni”, mert hitük szerint a szülés természetes, nem pedig stresszes folyamat. A vajúdó nők nincsenek pszichés teher alatt: agyuk tehát nemcsak a méhösszehúzó és méhszájtágító hormonok termelését serkenti, hanem az endorfin hormonét is, amely a szervezet önnön ópiátja, képes a fájdalmat elviselhetővé tenni. Az agyban ingerületátvivőként működő oxitocin fokozza az összetartozás érzését, a szeretetet, a biztonság érzetet váltja ki, tehát jelenléte szintén kedvezően befolyásolja a szülés folyamatát.
Ezzel szemben a nyugati civilizációban temérdek az információ, ami félelmet kelthet az anyában – ettől aztán kiáramlanak vérkeringésébe a stresszhormonok, amelyek ellene dolgoznak az endorfinnak. 

Kórházi szülés esetén előfordul, hogy a vajúdó nő külső forrásból kap oxitocint, de mivel ez így csak perifériásan jelenik meg a szervezetben, nem ugyanúgy hat, mint a természetes.  Amennyiben egy nő biztonságban érzi magát a szülés során, szervezete megfelelően fog reagálni: az agya által irányított örömhormon-koktél hatására akármilyen hosszú vajúdás után is képes egy csapásra elfeledni a fájdalmat, amint kezében tartja a gyermekét, valamint az összetartozás-érzésük is erősödik.

TUDTA?

● A jó felkészítés egy korábbi traumatikus szülésélményt is kedvezőre fordíthat, a szülés utáni depressziót is segíthet megelőzni. A nő megérti, hogy mi és miért történik vele és a babával – megtanulja felülírni a korábbi rossz élményt. Erősíteni kell a hitét abban, hogy egyrészt ő birtokában van a szülés képességének, a baba pedig a megszületés képességének.
● A szülésélmény fokozása érdekében alkalmazható aromaterápia, szuggesztív kommunikáció is, de a legfontosabb talán az érintés.
● A holisztikus szülés az apának is nagyobb szerepet tulajdonít: mivel ő teremt biztonságot az anya és leendő gyermeke számára, szeretet és kötődés van az apa és az anya között, ez pedig – természetes visszacsatolásként – az oxitocin termelődését serkenti.

HOZZÁSZÓL A SZAKÉRTŐ

“Az orvos a tevőlegességre van kiképezve, neki a szülés során felmerülő szövődményeket kell ellátnia. A szülésznő pedig arra hivatott, hogy végigsegítse a nőt a szüléshez vezető úton – mondja Kunszt Eleonóra, a Dr. Rose Magánkórház szülésznője. – Intézményünkben az orvosi team a szülés során a háttérben várakozik, hogy ha szükség volna rájuk, azonnal közbe tudjanak lépni. Ám vajúdás közben csak a szülésznő van a nő mellett, aki így a szervezete jelzéseire figyelhet. A felkészítés során mindent átbeszélünk, szülés közben viszont már csupán a szükséges információkat közöljük. Inkább sok-sok érintéssel fokozzuk az anya biztonságérzetét, aromaterápiával stimuláljuk a hormontermelését. Nálunk az első szülő nő is gátvédelemmel szül, hiszen természetes módon képes ellazulni, mélynyugalomba kerülni a szülés során.”