+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Egyedülálló megoldás a porckopásra!

A porckárosodások kialakulhatnak veleszületett hajlam, a test fokozott igénybevétele, illetve sérülések miatt. A legújabb műtéti eljárásoknak köszönhetően nem kell, hogy örökké akadályozza mindennapi tevékenységeinket a fájdalom és a mozgásterjedelem beszűkülése.

A test természetes öregedése révén, csak úgy, mint minden alkotórészünk, károsodhat a porcszövet is, a folyamatot felgyorsíthatja, ha genetikai hajlam is áll a háttérben. Továbbá sérülések, esetleges korábbi betegségek nyomai is lehetnek a porckopás okozói, ezeket nevezik másodlagos kopásnak. A csípő- és a térdízület deformitása igen gyakori betegség, mindkét esetben fájdalom, mozgási nehézség hívhatja fel a figyelmet a bajra. Nehézkessé válhat például a reggeli felkelés, a lépcsőzés, gyaloglás, emelés. Kezdetben enyhítheti a panaszokat a gyógytorna, az orvos ezen felül nem szteroid fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt írhat fel, ajánlhat szteroid- vagy porcregeneráló injekciót is.

Elsőként a diagnózis felállítása történik meg képalkotó vizsgálat alapján. Majd a kezelés azonnali megkezdése elengedhetetlen annak érdekében, hogy minél jobbak legyenek az esélyek a regenerálódásra. Ugyanakkor az ízületi porcfelszínek komolyabb sérülései, kopásai jellemzően sajnos nem gyógyulnak, mert a porc ilyenkor nem képes már regenerálni magát, így műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Magánkórházunkban elérhető többek között egy speciális porcfelszínképző eljárás, az úgynevezett mozaikplasztika, melyet orvos-igazgatónk, Prof. Dr. Hangody László maga fejlesztett ki, és vezetett be a klinikai gyakorlatba. Sokan félnek a műtéti beavatkozásoktól, pedig a modern orvostechnikai eljárásoknak köszönhetően több lehetőség is rendelkezésre áll a porcfelszínek regenerációjára, akár igen rövid lábadozási idővel. Nem feltétlenül az ízületi protézis beültetése jelenthet megoldást.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Prof. Dr. Hangody László, a Dr. Rose Magánkórház orvos-igazgatója, ortopéd főorvos, baleseti sebész, az MTA doktora, egyetemi tanár, akadémikus

A Dr. Rose Magánkórházban többféle porcfelszínképzési technikát alkalmazunk a különböző kiterjedésű, mélységű és típusú porcdefektusok kezelésére. Amennyiben találunk jó minőségű üvegporcot az ízületben, abból meg tudjuk oldani a porcpótlást idegen anyag beültetése nélkül, ezt nevezzük mozaikplasztikának.

Az ízület bizonyos, nem terhelő felszínein ugyanis többnyire van még elegendő ép ízületi felszín, így az azokból kimetszett kis, henger alakú csontalappal rendelkező porcokat mozaikszerűen be tudjuk ültetni a sérült porc helyére. Idővel pedig ezek a szövetszigetek képesek a még üresen maradt részeket reprodukálni. Lehetőség van még nem saját szervezetből származó porc átültetésére is, mely nagyfelszínű vagy mély porc-csonthiányok esetén is megoldást jelent a porckárosodásra.

Egy másik eljárás a biodegradábilis (lebomló) vázszerkezettel történő porcfelszínképzés, ebben az esetben a szervezetbe beültetett anyag a saját helyén idővel szövetet termel. A műtéteket még eredményesebbé teszi, hogy az eljárások egy részében a páciens saját csontvelejéből nyert őssejt-koncentráció is felhasználható a műtét során.