+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Egy lépéssel a rák előtt

Február 4-e, a Rák Világnapja, arra a betegségre hívja fel figyelmünket amely talán a legrettegettebb mind közül. Pedig tudatossággal, odafigyeléssel és tájékozódással a megbetegedések jó része megelőzhető lenne.

A daganatos elváltozások 40 %-a az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Az összes rákos eset 16 %-ának hátterében krónikus gyulladások állnak. A tüdőrákos megbetegedések 71 %-a a dohányosokat érinti. Számok, adatok. De mind közül talán a legfontosabb információ: ha rendszeresen járnának szűrésekre, a megbetegedések kétharmada lenne megelőzhető.

„A rákos elváltozások gyakran éveken át megbújhatnak a szervezetben anélkül, hogy komolyabb panaszokat okoznának” – mondja Dr. Kovács János Balázs, a Dr. Rose Magánkórház sebésze – „Sok esetben mire sor kerül a diagnosztizálásra, már csekély az esély a gyógyulásra. Mindez csakis rendszeres szűrésekkel lenne elkerülhető. A nőknél például akár egyetlen nőgyógyászati szűrővizsgálat is, 30 és 40 éves kor között, egyharmadával csökkentheti a méhnyakrák kialakulásának esélyét. Magyarországon azonban még mindig kevesen járnak megelőző vizsgálatokra, így évről-évre dobogós helyet biztosítunk magunknak a rák-világstatisztikákban.”

Hazánkban a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos megbetegedés. A statisztikákban első helyen áll a tüdőrák, a diagnosztizált esetek száma az elmúlt több mint ötven év során megtízszereződött. A vastagbélrák, a férfiaknál a prosztatarák, a nőknél a mellrák is igen gyakori. Évente körülbelül 60-70 ezer új daganatos megbetegedéssel kell számolnunk, s ezeknek jelenleg nagyjából a fele végzetesnek bizonyul.

“Egyes ellenőrzéseket már 20 éves kortól érdemes rendszeresen elvégeztetni – fűzi hozzá a szakember – mivel a rák gyakoriságának növekedése észlelhető a fiatal korosztály körében. Férfiaknál a herék, nőknél a mellek önvizsgálata, mindkét nemnél a bőr, az anyajegyek orvosi vizsgálata már 20, a méhnyak orvosi szűrése 18 éves kortól ajánlott.”

Tudta?

Bakteriobotnak nevezték el azt a nanorobotot, melyet az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyezték már, bár alkalmazását még nem kezdték el. A dél-koreai tudósok által kifejlesztett módszer lényege, hogy génmódosított baktériumok keresik meg a szervezetben azokat a vegyületeket, melyek a rákos sejtek környezetében nagy mennyiségben termelődnek. Ezután egy 3 mikrométeres robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve gyógyszert permetez rájuk.