+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Diabétesz – a leggyorsabban terjedő népbetegség?

Cukorra van szükségünk, hogy sejtjeink életben maradjanak. Ám napjainkban átlagosan két hét alatt fogyasztunk el annyi cukrot, mint nagyszüleink egy év alatt. Így, bár a cukorbetegségről már időszámításunk előtt 1500 évvel is születtek feljegyzések, a XXI. századi előrejelzések szerint bekerül a legfenyegetőbb népbetegségek közé.

Persze nem csak a cukorbevitelünk okoz problémát, szervezetünk minden fölöslegesen bevitt és felszívódott tápanyagot cukorrá illetve zsírrá alakít. “Manapság sokkal több szénhidrátot – főként egyszerű szénhidrátokat – fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne” – magyarázza Dr. Filiczky István, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyásza – “Főként a túlsúly miatt aggasztó módon növekszik a 2-es típusú diabéteszesek száma, s köztük egyre több a gyermek."

De hogyan is betegszünk bele a túlzásba vitt szénhidrát fogyasztásba? “Amikor a vér cukorszintje megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulin hormont termel, hogy segítségével a sejtek magukhoz vehessék a cukrot” – magyarázza a szakember – “Ha rendszeresen túl sok cukrot kell eltakarítani a vérből, annak különféle negatív következményei lehetnek. Az inzulin a felesleges cukrot zsír formájában raktároztatja a szervezetben, ami elhízáshoz vezet. Hosszú távon a hasnyálmirigy kimerülhet, de az is lehet, hogy a “túletetett” sejtek válnak inzulin rezisztenssé. A lényeg, hogy a szervezet cukortűrő képességének romlása vezet diabéteszhez. ”

Azt hihetnénk, az 1-es típusú – vagyis elsősorban gyermek- és ifjúkorban – kialakuló rendellenesség a veszélyesebb, hiszen igen heves tünetekkel jár. Ám épp ezért a betegek hamar orvosi felügyelet alá kerülnek, megtanulnak vigyázni az egészségükre, rendszerességhez szoknak, egészségesen táplálkoznak. A 2-es típusú betegség azonban 5-10 éven át is lappanghat, pedig már eközben is súlyos károkat okoz a szervezetben: érelváltozások, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, esetleg vese- és szemfenék elváltozások, vagy akár idegsorvadás is kísérik.

“Mivel már a tünetmentes időszakban is ilyen súlyos következményekről beszélhetünk, az évenkénti belgyógyászati szűrés során indokolt elvégeztetni egy éhgyomri- és legalább egy, úgynevezett postprandiális vércukor meghatározást is, az étkezést követően 120 perc múlva" – tanácsolja Dr. Filiczky.

Tudta?


Léteznek egyszerű – pl. tejcukor, gyümölcscukor – és összetett szénhidrátok – pl. liszt, zöldségek, rizs, burgonya. Utóbbiak lassabban alakulnak szőlőcukorrá, így folyamatossá teszik a sejtek cukor utánpótlását, s hosszabb időre biztosítják a teltség érzetet. Az ún. glikémiás index (GI) mutatja meg – 1-től 100-ig –, mennyi idő alatt bomlik a szénhidrát cukorrá a szervezetben. Minél magasabb egy élelmiszer GI értéke, annál gyorsabban emeli meg a vércukor szintjét. A szőlőcukor értéke a 100%.