+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Az urológus életet menthet – ne féljen tőle!

A prosztatarák sikeresen gyógyítható, de csak a betegség korai stádiumában. A baj csak az, hogy ilyenkor általában teljesen tünetmentes. Mit tudunk tenni?

Negyven éves kor felett minden férfi számára javasoltak az évenkénti szűrővizsgálatok, amibe beletartozik az urológiai szakrendelés is. A kínosnak tartott prosztatavizsgálat miatt sokan a kellemetlen tüneteik ellenére sem mennek el a megfelelő szakorvoshoz, pedig a vizsgálatok alapvetően nem járnak fájdalommal. Való igaz, hogy a prosztata ellenőrzése a végbél felől történik, tapintással, ami az anatómiai adottságoktól függően akár kellemetlen érzettel is járhat, de ha belegondolunk, hogy csak néhány másodpercet vesz igénybe és a korai felismerés lehetősége miatt akár életmentő lehet, nem érdemes tovább vacillálnunk.
A kor előrehaladtával a férfiak esetében gyakori a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Prosztatamegnagyobbodás (BPH) esetén vizelési nehézség mellett hirtelen vizelési inger, akadozó, nehézkes és gyakori éjszakai vizelés, valamint szexuális problémák jelentkezhetnek.
A prosztatagyulladás (prosztatitisz) bármilyen életkorban előfordulhat, lázzal, vizelési nehézséggel vagy gyakori vizeletürítéssel járhat, égő fájdalomérzés kísérheti, és akár genny is megjelenhet a vizeletben.
A vizelés megváltozása, véres vizelet, potenciazavar, deréktáji- és csontfájdalom mind a prosztatarák (karcinóma) jelei lehetnek. A betegség kialakulásában mind az öröklött hajlam, mind a környezeti tényezők szerepet játszhatnak - a hormonális hatások, a szexuális aktivitás és a táplálkozás egyaránt fontosak.
A prosztata egészségének szempontjából igen fontos az egészséges szív- és érrendszer. Kerülni kell az alkohol- és koffeinfogyasztást, valamint a dohányzást. A bőséges vízfogyasztás mellett omega-3, C-, A- és E-vitamin, karotin, réz, mangán, szelén és cink pótlása javasolt.

Tudta?

- Prosztataproblémák esetén a séta, az úszás és a jóga a legjobb testedzési forma.
- Ha a prosztata meg van duzzadva, kerülendők a hosszú kerékpárutak és a futás is.
- A heti legalább háromszori szex nagyban csökkeni a problémák kialakulását.
- A végbél betegségei (aranyér), illetve a különböző, nemi szervek bőrén megjelenő elváltozások, kiütések nem tartoznak az urológiához, a proktológiát vagy a bőrgyógyászatot kell felkeresni ilyen esetekben.

Szakértő szemével:

„A merevedési zavarok mintegy 10%-ában fordul elő a prosztata megbetegedése, mint ok.
A merevedési zavar az érbelhártya megbetegedése –alapvetően anyagcsere betegség.
A rizikófaktorok azonosak a szív infarktus rizikófaktoraival, így azonos betegség csoportba sorolhatók. .Általános szabály: három hónapon keresztül fennálló merevedési zavar azt jelenti, hogy öt éven belül a szívinfarktus kockázata jelentősen emelkedik.
Évente történő szűrővizsgálat már minden életkorban javasolt, akárcsak a nőgyógyászati szűrés, nincs korhoz kötve! Ha feleségeink eljárnak évente szűrésre, tőlünk férfiaktól is elvárható, hogy évente urológus kezére bízzuk magunkat. A szűrővizsgálat kapcsán elvégzett ultrahangos vizsgálat a vesekövesség, vesedaganat, és hólyagdaganat tünetmentes felismerésétre is alkalmas.”- nyilatkozta Dr. Rosta Gábor kórházunk urológus sebésze.