+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Az évszakváltás megbolygathatja a beállított vérnyomást is

A hirtelen hőség, a frontok, de a kevés vízfogyasztás is ingadozásokat okoz

Ha van betegség, amelyet mindenki könnyen megért, az a magas vérnyomás: elég csak elképzelnünk egy túlfújt kerékpárabroncsot. A fokozott nyomással áramló vér olyan megterhelést jelent az érfalak számára, ami kockázatos a szív és az egész keringési rendszer számára. Sajnos, az életkor előrehaladtával egyre többen szenvednek magas vérnyomástól: 55 év felett átlagosan minden harmadik ember, legfeljebb nem tud róla.
Az évszakváltás azért megterhelő, mert a meleg hatására kitágulnak a kis verőerek, az arteriolák, emiatt csökken a vérnyomás, míg egy időjárási hidegfront, lehűlés hatására az érfalak ismét feszesebbé válnak, ezáltal megnő a vérnyomás. Akkor kell naponta többször ellenőrizni a vérnyomást, ha egyik nap húsz fok van, következő nap harminc, aztán pedig beüt egy erős lehűlés. A hirtelen hőmérsékletváltozás az érrendszerre gyakorolt hatása miatt a szív- és keringési rendszert viseli meg elsősorban. A hőség által okozott éjszakai alvászavarra is figyelni kell, mert nappal vérnyomásingadozást okozhat.

TUDTA?

- Közismert, hogy az ételek túlzott sózása hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, de hasonlóan súlyos következménye van a cukorfogyasztásnak. Különösen a készételekhez adott fruktóz veszélyes. A nők naponta legfeljebb öt kiskanál (100 kcal), a férfiak maximum kilenc kiskanál (150 kcal) cukrot fogyasszanak. Ebbe beleértendő az üdítő- és alkoholos italok cukortartalma is.
- Az alvási apnoe is kockázatos, mert a fulladásos horkolás miatt felriadó páciens vérnyomása hirtelen felszökik, majd ha elalszik, újra visszaesik. Az állandó ingadozás hosszú távon megemeli a vérnyomás szintjét.
- A láz- és gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok, de még egyes gyógynövények (ginzeng, édesgyökér) is növelik a vérnyomást. Kérdezze kezelőorvosát.

A SZAKEMBER VÉLEMÉNYE

“A kezelőorvossal megbeszélve nyáron érdemes a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek dózisát csökkenteni, hogy a páciens ellensúlyozza a hőség értágító hatását -- magyarázza Dr. Kecskés András, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász-kardiológus szakorvosa. -- A magas vérnyomásos cukorbetegek különösen vigyázzanak magukra: számukra nem elegendő a szokásos mennyiségnél fél literrel több folyadékot fogyasztani az izzadást kompenzálandó, hanem legalább egy literrel többet igyanak meg. Azért is veszélyes a hőség, mert a kiszáradás miatt megemelkedhet a vércukorszintjük.”