+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Allergia-stop!

Akik minden tavasszal tapasztalnak allergiás tüneteket, pontosan tudják, hogyan csillapíthatják kellemetlen panaszaikat már a pollenszezon kezdetétől. Allergia azonban bármikor kialakulhat, akkor is, ha korábban nem voltunk érintettek. Így ebben az időszakban gondolnunk kell arra, hogy a náthához hasonló tünetek mögött az immunrendszer túlzott reakciója is állhat.

Az orrdugulással, orrfolyással, tüsszögéssel, könnyezéssel, torok- és szemviszketéssel járó szénanátha oka, hogy a légutakon a testbe jutó pollenekre túlságosan heves reakcióval válaszol a szervezet. Az immunrendszer működése ilyenkor felborul, ezért a polleneket idegen anyagként kezeli, amelyekkel szemben „védekezni” kell (számos olyan anyag van ugyanis, amelyet a szervezet idegennek ismert fel, mégsem keltenek „pusztító” immunválaszt).

A panaszok hasonlítanak a nátha tüneteihez, viszont azzal ellentétben nem enyhülnek néhány napon belül. Elhúzódó felső légúti problémák esetén tehát szakorvos segítségével tisztázhatjuk, hogy mi válja ki azokat: allergia vagy valamilyen más betegség, melynek tünetei hasonlóak. Allergia esetén fontos beazonosítani, hogy pontosan mely allergének okoznak panaszt és milyen mértékben.

Ha fennáll az érintettség, érdemes rendszeresen, már a pollenszezon elején felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, mert az allergia mellett egyéb háttérbetegségek is kialakulhatnak, mint például a középfül-, vagy egyéb melléküreg-, illetve tüdőgyulladás.

A panaszokat mindenképpen kezeljük, hiszen a folyton gyulladásban lévő orrnyálkahártya fertőzések, vírusok táptalaja lehet, az orrjáratok duzzanata pedig akadályozhatja a levegő megfelelő megszűrését.

Kevesen gondolnak arra, hogy a légkondicionáló berendezések és az autók pollenszűrőjét is érdemes rendszeresen tisztítani, cserélni.

Szintén jó tudni, hogy bizonyos ételek fehérjéi nagyon hasonlítanak a parlagfű-pollen allergénjeire, ezért a szervezet ugyanúgy reagálhat rájuk, mint a pollenre, ezt nevezik keresztallergiának. Ez akkor jelent problémát, ha a pollen a levegőben van, viszont az érintett gyümölcsök, zöldségek (pl. paradicsom, görögdinnye) fogyasztása önmagában is kiválthatja az allergiás reakciót a pollenszezon idején.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa, klinikai immunológusa

Allergia esetén a szervezet elsősorban hisztamin felszabadításával válaszol az allergénekre, ez okozza a tüneteket.

Antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel, szükség esetén gyulladáscsökkentő orrspray-vel és szemcseppel kezelhetjük a panaszokat – használatukat érdemes már a pollenszezon előtt megkezdeni. A gyógyszeres tünetcsillapítás igen hatékony, hiszen a pollenek (különösen a parlagfű) koncentrációja olyan magas is lehet, hogy az akár súlyos asztmás rohamokat is kiválthat.

Ahogyan beköszönt a jó idő, egyre többet szellőztetünk, így a lakásba is bekerülnek a pollenek, emellett a ruhán, hajon, cipőn is bejutnak az előlük amúgy zárt terekbe. Allergia esetén ezért érdemes inkább kora reggel vagy késő este friss levegőt engedni a szobába, minden este hajat mosni, hazatérve rendre átöltözni, a kimosott ruhákat pedig szárítógéppel vagy bent a lakásban szárítani.