+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Allergia: most érdemes orvoshoz menni!

Megkezdődött a pollenszezon, s bár egyre többen prüszkölnek, ha önnél is jelentkeztek náthaszerű tünetek, fontos orvoshoz fordulnia, hogy valóban allergiáról van-e szó!

Már virágzik a mogyoró és az éger, és bár ezek légköri koncentrációja még többnyire alacsony értéket mutat, a tünetkiváltó pollenek már a levegőbe kerültek, így a virágporokra, fűfélékre érzékenyek már most készülhetnek az első tavaszi allergiás tünetekre. A szakorvos által felírt gyógyszer használatát érdemes már a pollenszezon előtt megkezdeni.

„A legagresszívabb allergén Magyarországon a parlagfű” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa, klinikai immunológusa. „A legtöbb ember számára a gyógyszeres tünetcsillapítás a leghatékonyabb, a parlagfű pollenjének szintje ugyanis olyan koncentrációt is el tud érni, amely akár súlyos asztmás rohamokat is kiválthat” – tette hozzá a professzor, aki szerint nyáron a beltéri levegőben is megjelennek a pollenek, ha napközben szellőztetünk, sőt, a ruházaton, hajon, cipőn szintén bejuthat az allergizáló virágpor a lakásba. Ha az ablakkeretek régiek, elvásottak, rosszul zárnak, ugyancsak szabad utat engednek mindenféle pollennek, sőt a külső levegőszennyezésnek is.

Mindazonáltal, lakásunkban egész évben allergiát okozhat a kutya- és macskaszőr, illetve az atkák, akárcsak a különböző penészgombák spórái is – ezek még ha nem is láthatóak, számos helyen ott lehetnek : például kárpit alatt vagy lefüggönyözött szobák sarkaiban.
Fontos, ha tartósan náthaszerű tüneteket észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert számtalan más betegségnek vannak hasonló tünetei, mint az allergiának. „Tisztázni kell, hogy nem vírusról vagy egyéb megbetegedésről van szó, illetve azt is ki kell vizsgáltatni, hogy mi vagy mik váltják ki a felsőlégúti problémáinkat. Csak ezek ismeretében lehet az ideális terápiával megoldást keresni a kellemetlen állapotra” – javasolta Prof. Dr. Nékám Kristóf.
A sebészi maszkok nagyon rövid ideig hatékonyak, az erre a célra kifejlesztett speciális pollenszűrők minősége pedig nem minden esetben garantált, ráadásul rendszeres tisztítást igényelnek. Az erős tünetek kezelésére leginkább a gyógyszeres kezelés, illetve az immunterápia adhat megoldást.

Tudta?

- Amíg nem virágzik, addig semmiféle allergiakeltő hatása nincs a parlagfűnek, bárki hozzáérhet és kihúzhatja a földből, ám ugyanabban a szezonban többször is virágozhat.
- A parlagfű a Kárpát-medencében terjedt el, ha nyáron messzire utazik, allergiája tünetei megszűnhetnek.
- Az atkamentesítő eljárások hatástartama rövid, legfeljebb néhány hét, nem lehet véglegesen kiirtani őket.
- A légkondicionálók mellett az autók pollenszűrője is eltelítődhet, ezeket rendszeresen tisztítani vagy cserélni kell.
- A pollenallergiára épülő keresztallergia akkor jelent problémát, ha a pollen a levegőben van. Tünetei a pollenszezonon kívül általában nem jelentkeznek, de a keresztallergiákban szereplő zöldségek, gyümölcsök önmagukban is allergia kiváltók lehetnek.
- Bár látványa és illata sem jó a penészgombának, spórái nem agresszívek, tüneterősség szempontjából kevésbé veszélyesek, mint a vezető pollenek.
- Aki penészes lakásban lakik, nem feltétlen lesz azonnal beteg a penésztől, van, aki sosem lesz rá allergiás, de a veszélyeztetettség fenn áll.

Mit tegyünk? Az orvos válaszol - Prof. Dr. Nékám Kristóf

Minden évben már a pollenszezon kezdetén javasolt fül-orr-gégész vizsgálaton részt venni – ez egyáltalán nem kellemetlen és hamar megvan, ám komolyabb problémákra is fényt deríthet. Amennyiben pollen allergia esetén csak náthaszerű tünetek jelentkeznek, akkor további háttérbetegségek nem valószínűek, azonban olykor előfordulhat középfülgyulladás vagy egyéb melléküreg gyulladás is. Súlyosabb esetekben többéves tünetek után polipok is megjelenhetnek a melléküregekben, vagy akár tüdőgyulladás is húzódhat a háttérben. Így ha olyan felhívó tüneteket észlelünk, mint a folyamatosan eldugult orr vagy a fejfájás, mindenképpen keressük fel a szakrendelést!

Az erősebb tünetekre csak vényköteles ellenszerek kaphatók, a leghatékonyabbak az orrba fújható gyulladáscsökkentők. A gyógyszernél a folyamatos alkalmazás a legtöbb esetben jelentősen csökkenti vagy akár teljesen megszünteti más szerves, például a szem allergiás tüneteit is. Aki nem szedhet ilyen gyógyszereket, azoknak az immunterápia javasolt.