+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A rák megelőzhető

A rák napjaink rettegett betegsége, pedig a helyes életmód megválasztásával és a rendszeres szűrésekkel könnyen megelőzhetjük a bajt.

A tudományos áttörések és az egyre fejlettebb technológiák ellenére a daganatos megbetegedések még mindig az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Noha az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint a halálokok között a szív- és érbetegségek állnak első helyen, a halálozás mintegy negyedéért a daganatos betegségek felelősek. Ami megdöbbentő, hogy a daganatos betegségek miatt elvesztett életévek száma mintegy duplája a szív-és érbetegségek miatt elveszett életéveknek, a rák ugyanis fiatalabb életkorban „öl”.

Pedig hosszú távon a megelőzés, közép- és rövidtávon pedig a szűrővizsgálatokon való részvétel igen ígéretes stratégiának bizonyul. Bár sokan ódzkodnak az egyes vizsgálatoktól, mert azok netán kellemetlenek is lehetnek, nem szabad elfelejteni, hogy a rákszűrés túlélhető, a fel nem fedezett és kezeletlen rák viszont semmi esetre sem. A tumoros megbetegedések kezelésére többnyire a sebészeti beavatkozást, a sugárkezelést és kemoterápiát alkalmazzák, amelyek sokkal jobban megterhelik a szervezetet, mint egy komplexebb megelőző orvosi szűrés, ráadásul előrehaladott állapotban a betegség még kezelhető ugyan, de kisebb az esély az eredményes gyógyulásra.

Természetesen, ma már léteznek alternatív gyógymódok is, melyek nem helyettesíthetik, de kiegészíthetik a kórházi terápiát.
Ha életvitele nem megfelelő, rengeteg stressz éri, dohányzik és / vagy helytelenül táplálkozik, rendszeresen vegyen részt a szűréseken! Életmódja megváltoztatásával jelentősen csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát: fogyasszon rendszeresen vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket, hetente több alkalommal sportoljon, ne dohányozzon, kerülje a túlzott alkoholfogyasztást, a leégést, az elhízást. Mindez nem csak a testét, hanem a lelkét is jó kondiban tartja!

Tudta?

- Bár az összefüggés nem bizonyított, hogy a mellrák-szűrésre buzdító kampányok vezettek-e ilyen eredményre, de nőknél egyértelműen csökkent az emlőrák okozta halálozási arány
- Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban. Száz ember közül 10-nél biztos találnak valamilyen bélproblémát az orvosok, ötnek pedig vastagbélrákja lehet. Alaptalanul félünk tőle, hiszen az altatásban is végezhető vastagbéltükrözéssel időben kiszűrhető a daganat, és sokkal nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. Ezzel ráadásul elkerülhető a kemoterápiás kezelés is, ami sokkal rosszabb, mint maga a tükrözés.
- A méhnyakrák kialakulása 8 év is lehet, nagyon fontos, hogy legalább 3 évente minden nő menjen el rákszűrésre. Kórházunkban évente javasoljuk a méhnyakrákszűrés elvégzését, és ehhez kapcsolódóan a HPV és más szexuális úton terjedő betegségek szűrését egyaránt.
- A KSH adatai szerint a 0-14 évesek körében az agydaganat és a fehérvérűség a leggyakrabban előforduló és halált okozó rákos megbetegedés volt az elmúlt években.
- Február 4-én van a Rákellenes Világnap, Április 10-én a Nemzeti Rákellenes Nap.
- A Dr. Rose Magánkórház komplex szolgáltatásainak köszönhetően egyetlen helyszínen, egyetlen találkozó leforgása során el lehet végezni a szükséges rákszűréseket, méghozzá kellemes körülmények között, akár munkaidő után is.

A rákmegelőzés 12 pontja

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) által publikált Európai Rákellenes Kódex új, kibővített negyedik kiadása – a tudomány mai állásának megfelelően – összesen 12, személyre szóló tanácsban foglalja össze, hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. A tanácsok a napjainkra jellemző életmóddal együtt járó kockázati tényezők kiküszöbölésére hívják fel a figyelmet, valamint az egyes megbetegedések korai felismerését és kezelését célzó szűrővizsgálatokon való részvételre buzdítanak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga a magyar viszonyokhoz illesztette a tanácsokat:

1. Ne dohányozz!
2. Otthonodat, munkahelyed tedd „dohányzásmentes övezetté”!
3. Óvakodj az elhízástól!
4. Iktasd be napirendedbe a szabadidős mozgást!
5. Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
6. Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
7. Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!
8. Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat!
9. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
10. Igényeld 7. osztályos leánygyermeked számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
11. Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!
12. 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!