+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A nyár odafigyelést igényel a cukorbetegektől

Akár gyógyszeres, akár inzulinos kezelésben részesül a diabéteszes, a kánikulai hónapok során több tényező is befolyásolhatja az állapotát.

Nyáron az időjárási frontok kevésbé, a hőség viszont annál inkább megviseli a diabéteszeseket. Számukra legfontosabb a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása. Kánikulában az egyébként szokásos napi folyadék- és ionveszteséget növeli a felső testrészük kifejezettebb izzadása (ami rájuk egyébként is jellemző), a neuropátia következtében egyeseknél jelenlévő hasmenés, illetve rossz anyagcsere esetén a fokozódó vizeletmennyiség (8 mmol/l feletti vércukorérték esetén a cukor megjelenik a vizeletben, ozmotikus tényezőként növelve a távozó vízmennyiséget). Emellett nemrég Magyarországon is a piacra kerültek olyan antidiabetikumok, amelyek éppen a vizelettel távozó cukor mennyiségének növelésével csökkentik a vér cukorszintjét. Akit ilyen készítménnyel kezelnek, különösen ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. Összefoglalva: a diabéteszesnek fokozott folyadékpótlásra van szüksége. Egyrészt pótolnia kell a kiizzadt, másrészt az esetleges hasmenéssel vagy a megnövekedett vizeletmennyiséggel elveszített folyadékmennyiséget. 

TUDTA?

- Kánikulában nem ugyanolyan az étvágyunk, nem ugyanolyan ételeket fogyasztunk, mint télen. Emiatt a diabéteszesnek kevesebb inzulinra lehet szüksége. Külföldön sok ismeretlen szénhidráttartalmú étellel is találkozhat. Ellenőrizze vércukorértékeit gyakrabban.
- Hosszú repülőút során az időzónák átugrása miatt kimaradhat egy-egy inzulininjekció, illetve a másik irányba repülve plusz inzulinadásra is szükség lehet. Konzultáljon kezelőorvosával!
- Az inzulint fel kell vinni a repülőgépre, nem maradhat a csomagban: ha nem fűtött a csomagtér, megfagyhat. Érdemes kis hűtőtáskában szállítani, és tartalékmennyiséget is magunkkal vinni az utazásra. A vércukormérő is érzékeny a hőhatásokra. Például ne hagyjuk az autóban a napon, mert pontatlan mérési adatokat fog mutatni.

HOZZÁSZÓL A SZAKÉRTŐ:

"Az ideális folyadékbevitel nagy melegben napi két-három liter, lehetőleg nem csökkentett nátriumtartalmú ásványvíz. Az izzadással ugyanis sót veszít szervezetünk, s ha például a diabéteszes még szívbeteg is, és ezért vízhajtó szert szed, könnyen sóhiányos állapot alakul ki. Ha zavart tudatállapot, hányás jelentkezik, erre is kell gondolni", magyarázza a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász-diabetológus szakorvosa, dr. Takács Éva. Érdemes tehát a hatosával csomagolt ásványvízből alkalmanként más-más márkát, tehát eltérő ásványianyag-összetételűt vásárolni, hogy megelőzzük a fenti problémát.