+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A férfiaknak is ajánlott az éves szűrés!

A nők köztudottan minden évben részt vesznek egy nőgyógyászati rutinvizsgálaton, azonban sokan nem tudják, hogy az éves kontroll a férfiak számára is ugyanolyan fontos. Emellett bizonyos tünetek azonnali kezelése segíthet abban, hogy elejét vegyük a komolyabb bajnak!

A fiatal, 35-40 év alatti korosztály leginkább csak akkor fordul urológus szakemberhez, ha valamilyen panasza van, ilyenkor a leggyakoribb kiváltó ok a prosztatagyulladás. Gyanakodhatunk rá, ha a vizelés nehézkessé, fájdalmassá válik, amennyiben túl sokat várunk a kezeléssel, súlyosabb esetekben jelentkezhet derék-, illetve medencetáji fájdalom is. A tünetek mögött rejlő ok a prosztata szöveti szerkezetéből és működéséből adódik. Ez a szerv termeli az ondóváladék 90 százalékát, melynek mindössze az egytizede áll spermiumokból. Az alhasi régióban kialakuló vérbőség egy-egy kisebb inger hatására is váladéktermelést indít el a prosztatában, és amennyiben az nem kerül ki onnan idővel, a szervezetben természetesen előforduló baktériumok számára táplálékként szolgál. Amint a benne található gyümölcscukor erjedésnek indul, kicsapódnak bizonyos fehérjék, így újabb, kártékony baktériumok keletkeznek, mely a prosztata gyulladásához vezet. A megfelelő kezeléssel azonban hamar elmúlnak a panaszok, ráadásul a betegség enyhébb formája gyógynövényekkel is jól orvosolható, ám ilyenkor is fontos az orvosi indikáció!

Tudta?

- A prosztatagyulladás enyhébb formája lehet teljesen tünetmentes. Ilyenkor jellemzően másfajta panaszok miatt kerül sor kivizsgálásra, és úgy derül fény a problémára. A hajhullás, az ízületi problémák hátterében például lehet olyan mandula-, epehólyag-, nőgyógyászati vagy prosztatagyulladás, melyet góckutatás során ismer fel az orvos.

- Ha baktérium található a prosztatában, szükség van antibiotikus és gyulladáscsökkentő készítményekre is.

- A teniszkönyök és a vállfájdalom is kapcsolatban állhat a prosztatagyulladással, mert az utóbbiak kialakulhatnak úgy, hogy a prosztatában megbúvó baktériumok ellenanyaga lerakódik az ízületekben.

Mit tegyünk?

A szakember válaszol – Dr. Rosta Gábor, urológus, sebész

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása 50 éves kortól jellemző, tünete a vizelési habitusváltozás. A változékony vizeletürítés természetes, de amint elkezdünk aggódni amiatt, hogy ha el kell jutnunk A pontból B-be, vajon hol találunk mellékhelyiséget az úton, forduljunk orvoshoz! A prosztata rosszindulatú daganatának kialakulási aránya 70 éves korban viszonylag magas, azonban időben felismerve gyógyítható a betegség! A hererák azonban a 30 év alattiakat is fenyegeti.
A megelőzés kulcsfontosságú része a havonta történő önvizsgálat: meleg zuhany alatt a herék esetleges súlykülönbségére figyeljünk. Ha úgy érezzük, mintha az egyikben egy „kavics” lenne, fontos urológushoz fordulni, ahelyett, hogy az internetes keresők segítségével diagnosztizálnánk magunkat, ami sokszor felesleges félelmeket szül.