+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A bőr nem felejt

Bár az anyajegyek többsége ártalmatlan, némelyek veszélyesek lehetnek, akár bőrrák is megbújhat bennük. A rendszeres szűrés azonban csökkentheti a rizikót.

Egyre gyakoribb a bőrrák. Az örökletes, genetikai tényezők mellett a legnagyobb kockázatot a túlzott napozás, szolárium, az ismétlődő és erős, elsősorban gyermekkori leégés jelenti. Annak ellenére, hogy ma már a legtöbben tisztában vannak azzal, mennyire fontos a megfelelő fényvédelem, sokan még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a napvédő készítményeket, illetve a déli órákban is a tűző nap alatt tartózkodnak.
Pedig bőrünk emlékszik minden egyes napfénynek kitett pillanatra, ezek összeadódnak, így az ártalmas hatások akár sok év elteltével is visszaüthetnek. Hogy ne évtizedek múlva kelljen szembesülni a káros következményeivel, érdemes rendszeresen megvizsgáltatni a pigmentált bőrelváltozást. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését, de az esetek 80 százalékánál elegendő a kézi dermatoscopos vizsgálat. Ha sok anyajegy van a bőrön, esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség, akkor a számítógépes vizsgálat javasolt, a pigmentált részekről készülő felvételek így lehetővé teszik, hogy éveken át nyomon követhetőek legyenek a változások, és idejében megtörténhessen a felismerés.
Ezt követően pigmentszerkezete, elhelyezkedése vagy esztétikai okok alapján a bőrgyógyász szakorvos véleményezi, mely anyajegyeket ajánlott vagy szükséges eltávolítani, de minden esetben sor kerül a szövettani vizsgálatra.
A rendszeres bőrgyógyászati szűrések és a helyes napozás szabályainak betartása mellett figyeljünk bőrünk egészségére, fogyasszunk A-, C-, és E-vitamint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, antioxidánsokban gazdag ételeket, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is.

Tudta?

- Akár egyetlen gyermekkori leégés is bizonyítottan megnöveli a melanóma veszélyét.
- A világos bőrűek és a sok anyajeggyel rendelkezők esetében nagyobb a melanóma kialakulásának veszélye, ők legalább évente nézessék meg magukat.
- A bőrrák a kezdeti stádiumban 100 százalékosan gyógyítható.
- A bőrdaganatok leggyakoribb fajtája, a melanóma gyakran meglévő anyajegyekből alakul ki, de akár az ép bőrön újonnan is jelentkezhet, ezért rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát!
- Azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, a borotva, ékszerek és a ruhadarabjaink, érdemes eltávolítani, a fokozott irritáció és gyakori sérülés miatt ugyanis rosszindulatúvá válhat az elváltozás.
- A külső környezeti hatások közül a legjelentősebb bőröregedést a napfény UV-A tartománya váltja ki.
- Gyógyszerek szedése előtt mindig nézzünk utána, hogy az adott készítmény okozhat-e fényérzékenységet.
- Óvatosan a "házi praktikákkal"– a közösségi oldalakon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni!

Mit tegyünk? Az orvos válaszol – Dr. Földes Márta, bőrgyógyász szakorvos

A bőrön tapasztalt változásokat minden esetben bőrgyógyásznak kell megmutatni, hiszen a korai felismeréssel a rosszindulatú bőrdaganatok hatékonyan kezelhetők.

Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha a már meglévő anyajegyünk színe megváltozik, egyenetlen lesz, vagy akár úgynevezett pigmentlábacskákat növeszt, széle szabálytalanná, formája aszimmetrikussá válik, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen, kiemelkedik a bőrből, környékén viszketést, fájdalmat, kisebesedést vagy vérzékenységet tapasztalunk, illetve ha, a már meglévő anyajegyein kívül új pigmentált elváltozás keletkezik.
Érdemes még a nyár előtt felkeresni a szakrendelést, mert a bőrtípusnak megfelelően tanácsot adunk a fényvédők használatával kapcsolatban, továbbá a tavaszi hónapokban javasolt a megelőző beavatkozások elvégzése is, hogy a nyaralásra már nyomuk se legyen a gyanús pöttyöknek. De nem csak a kánikula előtt tanácsoljuk az anyajegyvizsgálatot, nincs szigorúan kötve sem évszakhoz, sem időjáráshoz, a rendszeres szűrés mindenkinél fontos. Évente legalább egyszer érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni, de akinek nagyszámú, szabálytalan formájú és pigmentációjú anyajegye van, annak félévente is ajánlott.
Fontos a tudatos napozás is, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, 11 óra előtt és 15 óra után pedig használjunk magas faktorszámú fényvédőt, így elkerülhetjük a leégést. Bár a napégés tünetei pár nap alatt elmúlnak, a károsodás hosszútávú szövődményei később jelentkezhetnek.