+36 1 377 6737 Időpont foglalás

5+1 érdekesség a D-vitaminról

Egy sor tanulmány szól arról, hogy a magyarok nagyjából kétharmada nem jut elegendő D-vitaminhoz, és egy részük nyáron is küzd a hiányával. Pedig ilyenkor sokkal könnyebb pótolni ezt a létfontosságú anyagot, hiszen többet lehetünk a szabadban. Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a nyár egyik főszereplőjéről!

1. A D-vitamin valójában nem is csupán vitamin, a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és hormon.

2. Hozzájuthatunk táplálék-kiegészítőkből, bizonyos ételekből (pl. halakban, a tojásban és a májban is megtalálható), de a legegyszerűbb nyáron napozással! Ugyanis az UV-B sugárzás hatására egy elővitamin, majd D3-vitamin alakul ki a szervezetben. Így amikor a strandon bikiniben napozunk, akár a napi ajánlott D-vitamin-mennyiség többszörösét is képes előállítani a testünk. Jó hír, hogy ilyen módon nem tudjuk túladagolni, mert a napfény hatására kialakuló pigmentáció idővel akadályozza a termelődését. Ez az oka, hogy a világosabb bőrűek szervezete hamarabb előállít adott D-vitaminmennyiséget a napozás során, mint a sötétebb bőrűeké. Fontos tudni, hogy az ablaküveg megszűri az UV-B sugarak többségét!

3. Elengedhetetlen a megfelelő immunműködéshez, szükséges például a T-sejtjek aktiválásához, melyek felelősek a beteg sejtek azonosításáért és elpusztításáért. Segíti az egészséges bélműködést, növelheti a termékenységet, májvédő hatású, csökkentheti egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

4. A csontfejlődés fontos tényezője, sőt később a csontsűrűség is függhet a szintjétől. Megfelelő mennyiségben más fontos csonterősítők, a kalcium és a foszfor felszívódását is segíti, hiányában nő a csontritkulás kockázata, hamarabb szuvasodnak a fogak.

5. A kutatók rájöttek, hogy bizonyos autoimmun betegségek előfordulási aránya különböző az egyenlítőhöz közelebb illetve távolabb fekvő országokban, mely összefügghet azzal, hogy általában mennyi napsugárzás éri a bőrt. Így a D-vitamintermelés kapcsolatban állhat például az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a lupusz és a rheumatoid arthritis kialakulásával is.

+1 A D-vitamin szintje a szervezetben egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható.