Az apró pötty, ami nagy bajt okozhat

2022. május 13.

Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mondja Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza az ELLE magazin online oldalán.

FotoFinder

Mikor hét ágra süt a nap nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy egész nap fürdőzzünk a fényárban. Előkerülnek a topok, rövid szoknyák, hogy minél nagyobb felületen érezhessük, ahogy simogatnak a nap sugarai. Ilyenkor könnyű megfeledkezni a napozás veszélyeiről, ennek viszont nagy ára lehet. 

Bár tagadhatatlan, hogy a napsütés számos pozitív hatással bír szervezetünkre és lelkiállapotunkra, a túlzott napozás alaposan növeli a bőrkárosodás - így a pigmentfoltok, bőröregedés, a melanoma vagy egyéb bőrrákok kialakulásának kockázatát.

Mit tegyünk ezek elkerülésének érdekében? 

Próbáljuk csökkenteni a bőrünket érő extrém UV sugárzást: kerüljük a direkt napfényt 11 és 16 óra között, ebben az időszakban inkább árnyékos helyről élvezzük a meleget, szánjuk rá időt, hogy megtaláljuk az ízlésünkhöz passzoló sapkát vagy kalapot, amit jó szívvel hordunk a nyári hónapokban, ne feledkezzünk meg a minimum 30-as SPF tartalmú fényvédők használatáról, végül pedig a legfontosabbról: a bőrünk és az anyajegyeink rendszeres vizsgálatáról.

„Alapvetően évente javasoljuk a pácienseinknek a szűrővizsgálatot. Ez egy fájdalom nélküli vizsgálat, viszont kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy időben megtaláljuk a bőr gyanús elváltozásait. Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mondja Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza. 

A melanoma malignum agresszív, rosszindulatú bőrdaganat, azonban ha időben észlelik, közel 90%-os valószínűséggel gyógyítható. Többféle szűrési módszer közül választhatunk, melyek mindegyike fájdalommentes: a klasszikus dermatoszkópon túl a Dr. Rose Magánkórházban is elérhető videodermatoszkópos anyajegyszűrés számít az egyik legkorszerűbb megoldásnak. Ennek segítségével a teljes test vizsgálatára lehetőség nyílik, az anyajegyek akár ötvenszeres nagyításával és részletes elemzésével, összehasonlításával pedig esélyt kaphatunk a probléma elkerülésére. A mélyreható analízist mesterséges intelligenciát használó programok is segíthetik., melyek megerősíthetik az orvos szakvéleményét a további teendőkre vonatkozóan.

„Ha rosszindulatú elváltozást találunk, azonnal cselekszünk. A problémától függően különböző módszerek állnak a rendelkezésünkre a bőrgyógyászati ellátáson, illetve szükség esetén a Dr. Rose Magánkórház sebészeti osztályán, kimetszéssel tudjuk kezelni az adott elváltozást. Ha kényes területről – pl. arcról – van szó, akkor plasztikai sebészeinket is bevonjuk a folyamatba.” – teszi hozzá Dr. Hatvani Zsófia.

Hogyan érkezzünk bőrgyógyászati szűrésre?

  •  A vizsgálat előtt kezdjük el megfigyelni magunkat, hogy milyen elváltozásokat vettünk észre - ez a későbbi vizsgálatok során is hasznos lesz. 
  • Az arcbőr vizsgálatát a smink nehezíti, így smink nélkül érkezzünk vagy készüljünk fel arra, hogy a vizsgálatkor a smink eltávolítására lehet szükség.
  • A hajas fejbőr vizsgálatához célszerű, hogy kerüljük a hajspray, zselé és hajtőszínező készítmények használatát. 
  • Meglepő lehet, de a körmök alatt is kialakulhatnak bőrgyógyászati elváltozások, így mellőzzük a színes körömlakk használatát.
  • Két héttel a szűrővizsgálatot megelőzően már ne használjuk önbarnító készítményeket, mert ezek is elfedhetik a rosszindulatú elváltozásokat.

Forrás: elle.hu 

Kapcsolódó hírek

Új szerepben paralimpiai bajnokunk

Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó. Fanni 12 éves korában gerincferdülése miatt kezdett el úszni, az elmúlt 18 évét az élsport világában töltötte, idén azonban egy teljesen más feladatra készül, hiszen paralimpiai bajnokunk hamarosan édesanya lesz. A Dr. Rose Magánkórház büszke arra, hogy elkísérhetjük és támogathatjuk élete fontos szakaszán.

Ismét Superbrands díjas a Dr. Rose Magánkórház

A Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága nyolcadik alkalommal ítélte oda a Superbrands díjat a Dr. Rose Magánkórház részére. A Superbrands a széles nagyközönség számára is ismert, a magas minőséget szimbolizáló védjegy, a nemzetközi program keretében a legkiválóbb fogyasztói és üzleti márkák részesülnek díjazásban.

Radiológiai eszközeink

Radiológiai osztályunkon a vizsgálatok a legkorszerűbb digitális röntgen készülék, a hagyományos eljárásokon kívül tomoszintézisre és sztereotaxiás mintavételre is alkalmas mammográf, valamint felsőkategóriás ultrahang készülékek segítségével zajlanak.