+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A Dr. Rose Magánkórház tájékoztatója a Nemzeti Népegészségügyi Központ Koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos irányelveiről

A Dr. Rose Magánkórház páciensei számára az alábbiakat tartja meghatározónak az NNK irányelveiből:

Az NNK utasításában konkrétan meghatározták egy Koronavírus-fertőzés gyanús beteg alapellátását, mely szerint: COVID-19 fertőzésre gyanús az a heveny légúti hurutban szenvedő beteg (>38 C láz, köhögés, légszomj tüneteivel), aki a tünetek mellett a megelőző 14 napban

Ha valaki a fenti tüneteket, a fenti körülmények között észleli magán, maradjon otthon, és értesítse a háziorvosát/háziorvosi ügyelet orvosát telefonon, aki kikérdezés után dönt a további teendőkről, hogy otthonában vizsgálja-e meg a beteget, vagy mentővel kórházba küldi.

A koronavírus-fertőzésre gyanús beteg kórházba szállításkor viseljen sebészi arcmaszkot, tömegközlekedést ne, legfeljebb saját autót használjon, ha mentőre van szüksége, okvetlen mondja el, hogy koronavírus-fertőzött területen járt/fertőzött lehet.

Budapesten a koronavírus-fertőzés gyanús, tünetes betegek vizsgálatait, a fertőzés igazolását/kizárását a Dél-Pesti Centrumkórház Szent László Kórház Infektológiai Osztálya végzi. A koronavírus kimutatására gyorsteszt nem áll rendelkezésre, laboratóriumi tesztet kell végezniük. Tünetmentes betegek szűrővizsgálatát nem végzik! Így az új koronavírus-fertőzött gyanús betegeknél Budapesten csak a Szent László kórház Infektológiai Osztályán tudják igazolni vagy kizárni az új koronavírus fertőzést.

Járványügyi szempontból fertőzött területről visszaérkező személyeknél az NNK javaslatára megfontolandó 2 hetes otthoni karantén/otthonról végzett munka, ha ez megoldható – ugyanis erre az időszakra a társadalombiztosítás táppénzt nem biztosít, a dolgozó szabadságot vehet ki, vagy a cég igazolhat távollétet számára.

A vírus elleni védekezésben a cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén szokásos személyi higiénés szabályok betartása (pl. gyakori alapos, szappanos kézmosás, betegekkel közeli kapcsolat, és saját orrhoz-szájhoz-szemhez nyúlás kerülése, a használati tárgyak alkoholos fertőtlenítése), és az Influenza-elleni védőoltás (hasonló tünetekkel és az immunrendszer gyengülésével járó betegség elkerülésére) segíthet. 

Mindezek alapján az új Koronavírus-fertőzés kizárásában/igazolásában a Dr. Rose Magánkórház nem tud és nem jogosult vizsgálatot végezni. Az ügyfeleink és dolgozóink védelmében betartjuk az NNK által megszabott irányelveket, Call Centerünk minden pácienst részletesen kikérdez, hogy az esetleges fertőzés gyanúját kiszűrhessük. Biztonsági okokból Kórházunk 2020.03.19-től csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogad pácienseket. Időpont foglalás a központi telefonszámunkon lehetséges: +36 1 377 6737. A betegellátás során fokozottan figyelünk a megfelelő higiénére, fertőtlenítésre.  

A Dr. Rose Magánkórház szorosan követi az új koronavírus fertőzésről szóló nemzetközi és hazai szakmai infektológiai (fertőzési) jelentéseket, és ezeknek megfelelően tájékoztatja, látja el ügyfeleit.

A Koronavírus

2019 év végén Kína Wuhan városában egy új típusú, emberben eddig fertőzést nem okozó, állati eredetű Koronavírust mutattak ki, a SARS-CoV-2-t, mely heveny légúti hurutos megbetegedést (COVID-19) okoz. Az új vírusfertőzés az esetek nagy részében enyhe formában jelentkezik, de ~20%-ban súlyosabb tünetekkel jár: 38 C feletti lázzal, eleinte száraz köhögéssel, nehézlégzéssel, ritkábban vírusos tüdőgyulladásos szövődménnyel, mely akár halálhoz is vezethet (~2%), főként idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében.

Az új koronavírus emberről-emberre cseppfertőzéssel terjed, részben direkt módon: szorosabb érintkezés során (legalább 15 perces, 2 méteren belüli tartózkodás), főként a heveny tünetek időszakában, amikor a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, kórokozót tartalmazó nyál- és váladékcseppek a közelben álló másik ember orrára vagy szájára, esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek. Másrészt indirekt módon: ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyál- és váladékcseppekkel frissen szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

A koronavírus felületeken, csomagolási felületen jellemző módon csak rövid ideig képes életben maradni és fertőzni, mert érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, és a környezeti hőmérsékletre, főzésre.

A betegség lappangási ideje (fertőződéstől a tünetek megjelenéséig eltelt idő): 2-14 nap.

A vírus elleni védekezésben a cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén szokásos személyi higiénés szabályok betartása (pl. gyakori alapos, szappanos kézmosás, betegekkel közeli kapcsolat, és saját orrhoz-szájhoz-szemhez nyúlás kerülése, a használati tárgyak alkoholos fertőtlenítése), és az Influenza-elleni védőoltás (hasonló tünetekkel és az immunrendszer gyengülésével járó betegség elkerülésére) segíthet. Az ismert fertőzött területekre tervezett utazás elhalasztása tanácsolt.

Mind a nemzetközi, mind a hazai, magyarországi Egészségügyi Hatóságok mindent megtesznek a betegség terjedésének csökkentéséért, megállításáért.

További kérdés esetén kérjük, lépjen kapcsolatba velünk!