+36 1 377 6737 Online időpont foglalás

Egészségesen az Ünnepek alatt is

Köztudott, hogy a karácsonyi ünnepek idején minimum kétszer annyi kalóriát veszünk magunkhoz, mint az átlag hétköznapokon, ráadásul ilyenkor a testmozgás is jócskán lecsökken, hiszen az ünnepek a pihenésről is szólnak. Egy kis bejgli reggelire, egy kis zserbó a főétkezések között, újévkor pedig jönnek a fogadalmak és már azon gondolkodunk, milyen módszerrel adjuk majd le a felkúszott kilókat.

Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusának javaslatai alapján bemutatunk egy-két trükköt, hogy idén más legyen a forgatókönyv.

Halászlé: zsír helyett használjunk könnyen emészthető és koleszterinmentes kókuszzsírt. Ha szeretjük a csípőset, az nem baj, de legyünk mértékletesek, gyomrunknak hosszú távon nem tesz jót. Fogyasszunk mellé teljes kiőrlésű kenyeret.

Töltött káposzta: válasszunk zsírszegény darált húst (pl.: darált pulykahús vagy sovány marha/sertés), a sima rizs helyett barna/basmati rizs, köles vagy hajdina kerüljön bele.

Rántott hal: ha ragaszkodunk a rántott halhoz, süssük sütőben, vagy kevés kókuszzsíron serpenyőben. A panírt készítsük zablisztből, teljes kiőrlésű búzalisztből. A legjobb, ha grillezzük vagy pároljuk. Válasszuk elsősorban a hidegvízi tengeri halakat, mint például a lazac, a tonhal, a tőkehal, a hering és a makréla, melyek a szív és érrendszert védő omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben tartalmazzák. Tipp: nagyon finom és egészséges fokhagymás, citromos olívaolajjal kenve, a belsejében egy ág rozmaringgal, citromkarikával bolondítva.

Hagyományos köretek helyett: sokkal jobb választás a párolt vagy tepsiben sült zöldség például bébirépából, sütőtökből, céklából, kelbimbóból, gombából. Csőben sült zöldségek esetén válasszunk zsírszegény sajtot, tejet, tejszín helyett pedig joghurtot, hiszen így rengeteg zsírt és ezáltal kalóriát tudunk spórolni. A tészta, rizs, krumpli remek alternatívája lehet a bulgur, a quinoa, a köles vagy hajdina. Több rostot tartalmaznak, így kellő folyadékkal fogyasztva sokkal laktatóbbak. Tipp: készítsünk ünnepi pirított diós-gránátalmás bulgur vagy quinoa salátát.

Bejgli, mézeskalács variációk: cseréljük le a finomlisztet, teljes kiőrlésű zabpehelylisztre, tönkölylisztre vagy rozslisztre, ami több vitamint és rostot tartalmaz, így serkentve az emésztést. A süteményekbe zabpelyhet és nyers vagy fagyasztott gyümölcsöket is tehetünk. Cukor helyett használjunk cukorhelyettesítőt (pl.: eritrit-stevia). A diót, mákot viszont ne sajnáljuk, nagyon egészséges, de fontos, hogy a rengeteg cukorral ne rontsuk el a pozitív hatásaikat. Tipp: vágjuk kisebb szeletekre a süteményeket, így többet megehetünk belőlük. Vendégségben pedig szigorúan csak egyet vegyünk a süteményestálról és legyen az az uzsonnánk.

Ünnepi italok: Remek választás lehet az almás-fahéjas, narancsos-szegfűszeges, gyömbéres-kardamomos gyümölcstea, melyek házilag is elkészíthetők. Ha pedig alkohol, akkor a legideálisabb a száraz vörösbor, száraz pezsgő, világos sör. Az alkoholnak eleve magas a kalóriatartalma (7 kcal/gr), de ha édes bort vagy pezsgőt, likőröket, egyéb szeszes italokat választunk, akkor ehhez hozzájön a cukortartalom is.

Kezdjük együtt az újévet!
Személyre szabott étrend kialakításával kapcsolatban forduljanak bizalommal Galló Nórához, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusához, akihez online és telefonon is kérhetnek konzultációs időpontot!

Üdvözlettel:
Dr. Rose Magánkórház