Egészséges Mikulás

2023. december 4.

Miért fontos, hogy tegyünk egy kicsit tudatosabb lépéseket gyermekeink egészségéért? Hazánkban az elhízott gyermekek száma évről évre emelkedik és egyre több magyar gyermek küzd túlsúllyal és elhízással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása alapján az ideális hozzáadott cukorbevitel ne haladja meg a teljes kalóriabevitel 10%-át és további egészségügyi előnyökkel jár, ha ezt a mennyiséget 5% alá szorítjuk.

drrose-egeszseges-mikulas-dietetika.jpeg

Köztudott, hogy a túlzott édességfogyasztás növeli a fogszuvasodás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a gyerekkori 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az egészséges táplálkozást gyermekkorban kell kezdeni, hiszen a gyermekkorban kialakult étkezési szokások nagyban befolyásolják a felnőttkori táplálkozási szokásainkat, egészségi állapotunkat.

Az édességek teljes megvonása nem célszerű. Figyeljünk a gyerekeknek adható mennyiségre, ne minden nap legyen édesség az étkezések után és még ünnepekkor se váltson ki egy-egy étkezést az édesség! A 14 év alattiak számára ideális cukorszükséglet a napi energiabevitel 5-10%-a lehet (vagyis kb. 28-69 gramm között mozog), ami egy 3-6 éves gyermek esetében átlagosan 16 gramm. Ez kb. 4 kiskanál cukor elfogyasztásának felel meg. Egy nagyobb csokoládészeletben vagy egy kisebb gyümölcsjoghurtban, 4 db kisebb oreo kekszben vagy 10-15 db gumicukorban 16-20 gramm cukor található.

Okos megoldás lehet friss idényszerű gyümölcsöket (banán, mandarin, alma, körte, kivi) olajos magvakat (földimogyorót, diót, mandulát), aszalt gyümölcsöket, gesztenyét, diákcsemegét vagy kisebb kiszerelésű édességeket rejteni a csizmába, és megtanítani a kicsiknek, hogy a finomságokat mértékletesen szabad fogyasztani és ne egyszerre egyék meg.

Jó ötlet lehet, ha nem csak édességeket, hanem füzetet, színezőt vagy, a karácsonyi készülődéshez kapcsolódó könyvet rejtünk a csizmába.